Zbadać czy funkcja jest okresowa oraz jeśli tak wyznaczyć jej okres.
\(\displaystyle{ y = sin x + tg x}\)
Kombinuje jak to rozwiązać jakiś czas, ale nie mam żadnej idei. Stosowałem chyba wszystkie wzory trygonometryczne. Jak to sprytnie rozwiązać ?
Okresowość funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Okresowość funkcji trygonometrycznej
przeczytaj to jezeli nadal nie bedziesz wiedziec to cos wiecej pomoge
https://www.matematyka.pl/34202.htm
https://www.matematyka.pl/34202.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 24 maja 2009, o 00:25
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
Okresowość funkcji trygonometrycznej
Hmm wyjaśnijmy małe wątpliwości. Okresy współmierne tej funkcji to 2 \(\displaystyle{ \pi}\) oraz \(\displaystyle{ \pi}\), tak ?
Może tutaj podam przykład z książki:
\(\displaystyle{ y = ctg(\sqrt{3}x) + tan \frac{x}{3}}\)
Tutaj jest w odpowiedziach, że ta funkcja nie jest okresowa.
Może tutaj podam przykład z książki:
\(\displaystyle{ y = ctg(\sqrt{3}x) + tan \frac{x}{3}}\)
Tutaj jest w odpowiedziach, że ta funkcja nie jest okresowa.