wyrażenie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
andrew2303
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 paź 2009, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Morąg
Pomógł: 2 razy

wyrażenie trygonometryczne

Post autor: andrew2303 »

wyrażenie \(\displaystyle{ sin\alpha}\) * \(\displaystyle{ cos ^{2}\alpha}\) + \(\displaystyle{ sin ^{3}\alpha}\) , gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym jest równe ?

Podstawiłem sobie przykładowe wartości i wiem że ma wyjść sin\(\displaystyle{ \alpha}\). Ale jak to zrobić bez wartości jeszcze nie wiem
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

wyrażenie trygonometryczne

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ sin \alpha *cos ^{2} \alpha +sin ^{3} \alpha}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha *(1-sin ^{2} \alpha) +sin ^{3} \alpha}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha -sin ^{3} \alpha +sin ^{3} \alpha =sin \alpha}\)
ODPOWIEDZ