Wyznaczanie okresu funkcji trygonometrycznych.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Gość

Wyznaczanie okresu funkcji trygonometrycznych.

Post autor: Gość »

Czy ktos moglby mi rozwiazac oto zadanie:
y=2sin pi/2 + 3sin pi/3
podpowiem ze wynik jest T=12 pi

prosze o odpowiedz na maila
knaczk@vp.pl

Z gory dziekuje
chlip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 6 paź 2004, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zadupiów
Pomógł: 2 razy

Wyznaczanie okresu funkcji trygonometrycznych.

Post autor: chlip »

y=2sin pi/2 + 3sin pi/3
y=2+3*sqrt(3)/2

nie widzę , żadnego okresu ponieważ y nie jest funkcją lecz stałą
morfeush
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 wrz 2004, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo

Wyznaczanie okresu funkcji trygonometrycznych.

Post autor: morfeush »

chlip pisze:y=2sin pi/2 + 3sin pi/3
y=2+3*sqrt(3)/2

nie widzę , żadnego okresu ponieważ y nie jest funkcją lecz stałą
Tzn y nie jest stala(od kidy y jest stala?? ) a jezeli chodzi o rozwiazanie to sam doszedlem do tego:
najpierw licze :
1) sin pi/2= sin2(pi+4pi) okres dla tej funkcji jest T=4pi
2) sin pi/3= sin3(pi+6pi) okres dla tej funkcji jest T=6pi

czyli rozwiazaniem bedzie 12pi poniewaz okres pierwszej i drugiej spotykaja sie w 12pi.
gnicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 507
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ???

Wyznaczanie okresu funkcji trygonometrycznych.

Post autor: gnicz »

Gosc pisze:y=2sin pi/2 + 3sin pi/3
Chyba zapomniales o zmiennej niezaleznej, bo to jest funkcja stala.

Pozdrawiam, GNicz
chlip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 6 paź 2004, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zadupiów
Pomógł: 2 razy

Wyznaczanie okresu funkcji trygonometrycznych.

Post autor: chlip »

morfeush napisał
Tzn y nie jest stala(od kidy y jest stala?? ) a jezeli chodzi o rozwiazanie to sam doszedlem do tego:
najpierw licze :
1) sin pi/2= sin2(pi+4pi) okres dla tej funkcji jest T=4pi
2) sin pi/3= sin3(pi+6pi) okres dla tej funkcji jest T=6pi

czyli rozwiazaniem bedzie 12pi poniewaz okres pierwszej i drugiej spotykaja sie w 12pi.
przemyśl prosze jeszcze raz to co napisałeś.
Ja pozosawie to bez komentarza
ODPOWIEDZ