wyrazenie sinusa w radianach

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
trialmen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 sty 2010, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: slask

wyrazenie sinusa w radianach

Post autor: trialmen »

Witam potrzebuje pomocy przy zamianie wartosci sinusa na radiany. Dokładniej chodzi mi o ten przykład:
\(\displaystyle{ 2sin \alpha =- \sqrt{3}}\)
, wiem że
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{5}{3} \pi+ 2k\pi}\)
tylko jak to policzyc ?
magnolia91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 8 lip 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Kraków
Pomógł: 6 razy

wyrazenie sinusa w radianach

Post autor: magnolia91 »

Ty układasz proporcję:

180 stopni - π radianów
x stopni - (5/3π + 2kπ) radianów

stąd x = 300 stopni + 360k
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

wyrazenie sinusa w radianach

Post autor: Inkwizytor »

trialmen pisze:Witam potrzebuje pomocy przy zamianie wartosci sinusa na radiany. Dokładniej chodzi mi o ten przykład:
\(\displaystyle{ 2sin \alpha =- \sqrt{3}}\)
, wiem że
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{5}{3} \pi+ 2k\pi}\)
tylko jak to policzyc ?
Przekształcając wzór do postaci \(\displaystyle{ sin \alpha=...}\)
a następnie odczytujesz z wykresu wykorzystując okresowość jako cechę funkcji i elementy symetrii sinusoidy (osie i środki)
ODPOWIEDZ