Wykaż, że przy okeślonych założeniach prawdziwa jest równosc

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marcinek16marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
Podziękował: 153 razy

Wykaż, że przy okeślonych założeniach prawdziwa jest równosc

Post autor: marcinek16marcin »

\(\displaystyle{ \tg2\alpha= \frac{\cos\alpha-\cos3\alpha}{\sin3\alpha-\sin\alpha}}\)

jak to rozpisać, bo mi nie wychodzi.. ?
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Wykaż, że przy okeślonych założeniach prawdziwa jest równosc

Post autor: matshadow »

Prawa strona:
\(\displaystyle{ \frac{\cos\alpha-\cos\alpha(4\cos^2\alpha-3)}{\sin\alpha(4\cos^2\alpha-1)-\sin\alpha}=\frac{4\cos\alpha(1-\cos^2\alpha)}{2\sin\alpha(2\cos^2\alpha-1)}=\frac{2\sin\alpha\cos\alpha}{2\cos^2\alpha-1}=\frac{\sin2\alpha}{\cos2\alpha}=\tan2\alpha}\)
ODPOWIEDZ