Przedstaw w postaci iloczynu następujące wyrażenia część 3:

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marcinek16marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
Podziękował: 153 razy

Przedstaw w postaci iloczynu następujące wyrażenia część 3:

Post autor: marcinek16marcin »

a) \(\displaystyle{ \sin\alpha+\sin2\alpha+\sin3\alpha=}\)
b) \(\displaystyle{ \cos\alpha+\cos2\alpha+\cos3\alpha=}\)
c) \(\displaystyle{ 1-2\cos\alpha+\cos2\alpha=}\)
d) \(\displaystyle{ \sin\alpha+\sin\beta+\sin(\alpha+\beta)=}\)
e) \(\displaystyle{ 1+\sin\alpha+\cos\alpha=}\)
f) \(\displaystyle{ \sin\alpha+\tg\alpha=}\)-- 17 sty 2010, o 19:24 --jakby ktoś rzucił mi jakąś podpowiedź byłbym wdzięczny.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Przedstaw w postaci iloczynu następujące wyrażenia część 3:

Post autor: piasek101 »

Podpowiedzi (nie robiłem) :
a) dodałbym pierwszy z ostatnim

b) jak a)

c) rozpisać kosinus podwojonego kąta
ODPOWIEDZ