dla jakich wartości..

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
agata27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 15 mar 2009, o 13:09
Płeć: Kobieta

dla jakich wartości..

Post autor: agata27 »

Dla jakich wartości parametru m rozwiązanie układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} mx - 4y = \tan 10^\circ + m \\
2x + 2y = -\sin ^{2} 10^\circ - \sin ^{2} 100^\circ \end{cases}}\)


jest parą liczb o różnych znakach. nie wiem jak to ugryźć...
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, o 14:35 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

dla jakich wartości..

Post autor: mostostalek »

wyznacz z 1 y..
podstaw do drugiego.. oblicz x i y..
wyjdą Ci zależne od m..

potem to już tylko oblicz dla jakiego m y>0 i x<0, weź część wspólną..
oblicz dla jakiego m y<0 i x>0, weź część wspólną..

suma tych zbiorów da rozwiązanie
agata27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 15 mar 2009, o 13:09
Płeć: Kobieta

dla jakich wartości..

Post autor: agata27 »

dzieki mostostalek. mam jeszcze tylko jedno pytanie: jak obliczyć ten sinus 10 i 100 stopni? ;/
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

dla jakich wartości..

Post autor: Althorion »

Zostaw tak, jak jest.

Chyba że bardzo chcesz, wtedy sięgnij po tablice trygonometryczne, ew. skorzystaj ze wzoru Taylora.
ODPOWIEDZ