Oblicz wartość :

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Crews
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 10:45
Płeć: Mężczyzna

Oblicz wartość :

Post autor: Crews »

\(\displaystyle{ \frac{sin80-sin40}{sin20}}\) - jak doprowadzić to do 1?
szatkus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszynek
Pomógł: 41 razy

Oblicz wartość :

Post autor: szatkus »

\(\displaystyle{ sin80-sin40=2cos(\frac{80+40}{2})sin(\frac{80-40}{2})=2cos(60)sin(20)}\)
ODPOWIEDZ