Równanie trygonometryczne, w którym batrdzo pachnie mi jedynką trygonometryczną, a jednak nie wiem jak się za nie zabrać. Oto one:
\(\displaystyle{ 3^{sin^{2}x}-3^{cos{2}x}=2}\)
Proszę o jakąś wskazówkę, ew. pierwsze przekształcenie
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 3^{cos2x}=3^{1-2sin^2 x}=\frac{3}{(3^{sin^2x})^2}}\)
teraz podstawienie pomocnicze za \(\displaystyle{ 3^{sin^2x}}\)
teraz podstawienie pomocnicze za \(\displaystyle{ 3^{sin^2x}}\)