Rozwiazac rownanie:
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}+ \sqrt{3}-1= \frac{ \sqrt{3}*cosx }{sinx}}\) dla \(\displaystyle{ x \in (0,2pi)}\)
rownanie trygonometryczne...
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 54 razy
rownanie trygonometryczne...
zauważ, że równianie można sprowadzić do równania kwadratowego przez wprowadzenie nowej zmiennej:
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx} =tanx}\)
Oblicz Deltę, która ładnie wychodzi i następnie pierwiastki równania kwadratowego
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx} =tanx}\)
Oblicz Deltę, która ładnie wychodzi i następnie pierwiastki równania kwadratowego
rownanie trygonometryczne...
no wlasnie tak robilem tylko delta mi bardzo brzydka wychodzi a nie moge bledu znalezc Mozesz pokazac jaka delta wychodzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 54 razy
rownanie trygonometryczne...
\(\displaystyle{ \ delta = ( \sqrt{3}-1) ^{2} +4 \sqrt{3} =3-2 \sqrt{3} +1+4 \sqrt{3}=3+2 \sqrt{3} +1=( \sqrt{3}+1) ^{2}}\)
miłego liczenia
miłego liczenia