wiadomo, ze \(\displaystyle{ alpha \(\displaystyle{ jest wiekszym katem ostrym w trojkacie prostokatnym. wtedy na pewno:
A: sin<tg
B:sin>tg
C:sin<cos
D:cos=1/tg}\)}\)
wiadomo że alfa jest większym kątem w ostrym trójącie prost.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
wiadomo że alfa jest większym kątem w ostrym trójącie prost.
Odp. A
Na przykładzie trójkąta o bokach 3,4,5.
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{4}{3}}\)
\(\displaystyle{ ctg \alpha = \frac{3}{4}}\)
Odp. B odpada, bo \(\displaystyle{ \frac{4}{5}< \frac{4}{3}}\)
Odp. C odpada, bo \(\displaystyle{ \frac{3}{5}< \frac{4}{5}}\)
Odp. D odpada, bo \(\displaystyle{ \frac{3}{5} \neq \frac{3}{4}}\)
Na przykładzie trójkąta o bokach 3,4,5.
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{4}{3}}\)
\(\displaystyle{ ctg \alpha = \frac{3}{4}}\)
Odp. B odpada, bo \(\displaystyle{ \frac{4}{5}< \frac{4}{3}}\)
Odp. C odpada, bo \(\displaystyle{ \frac{3}{5}< \frac{4}{5}}\)
Odp. D odpada, bo \(\displaystyle{ \frac{3}{5} \neq \frac{3}{4}}\)