Zbuduj kąt o mierze α takiej, że:
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{5}{6}}\) i \(\displaystyle{ \tg \alpha < 0}\)
Czy ktoś mógłby mi pokrótce wytłumaczyć na czym polega rozwiązywanie tego typu zadań?
Zbuduj kąt o mierze α takiej, że
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 15 sty 2010, o 18:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Zbuduj kąt o mierze α takiej, że
Ostatnio zmieniony 15 sty 2010, o 21:20 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- aksrugiw
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 28 lut 2009, o 14:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Pomógł: 17 razy
Zbuduj kąt o mierze α takiej, że
Korzystamy z definicji kąta skierowanego:
Gdy narysujemy jakiś kąt w układzie współrzędnych wybieramy na jego ramieniu dowolny pkt P o współrz, (x,y). Punkt P jest odległy od początku ukł. wsp. o r. Wiemy też, że:
\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{y}{r}}\)
Czyli u nas:
y=5
r=6
Korzystamy też z tego że tg tego kąta jest ujemny więc kąt będzie w II ćwiartce.
Gdy narysujemy jakiś kąt w układzie współrzędnych wybieramy na jego ramieniu dowolny pkt P o współrz, (x,y). Punkt P jest odległy od początku ukł. wsp. o r. Wiemy też, że:
\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{y}{r}}\)
Czyli u nas:
y=5
r=6
Korzystamy też z tego że tg tego kąta jest ujemny więc kąt będzie w II ćwiartce.