Wysokość trójkata abc opuszczona na bok ab ma długość 4 i tworzy z bokiem BC kąt o mierze 45 stopni oraz z bokiem AC kąt o mierze 60 stopni. Oblicz pole i obwód tego trójkąta?
moze mi ktos pomodz w rozwiazaniu tego zadania bo te wskazowki jakie byly dane wczesniej nic mi nie mowia ...;p bardzo prosze o pomoc;)
funkcje trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
funkcje trygonometryczne
oznaczmy punkt końca wysokości na odcinku AB jako punkt E
\(\displaystyle{ BE=4\\
BC=4 \sqrt{2} \\
AE=4 \sqrt{3} \\
AC=8\\
P= \frac{4 \cdot (4+4 \sqrt{3})}{2} =8 (1+\sqrt{3} )\\
Obw=8+4+4 \sqrt{2} +4 \sqrt{3} =4(3+ \sqrt{2} + \sqrt{3} )\\}\)
\(\displaystyle{ BE=4\\
BC=4 \sqrt{2} \\
AE=4 \sqrt{3} \\
AC=8\\
P= \frac{4 \cdot (4+4 \sqrt{3})}{2} =8 (1+\sqrt{3} )\\
Obw=8+4+4 \sqrt{2} +4 \sqrt{3} =4(3+ \sqrt{2} + \sqrt{3} )\\}\)
Ostatnio zmieniony 14 sty 2010, o 19:48 przez cienkibolek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
funkcje trygonometryczne
w trójkącie prostokątnym gdzie kąty ostre mają po 45 stopni, przyprostokątne mają równą długość a przeciwprostokątna jest dłuższa \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)razy od przyprostokątnej
w trójkącie prostokątnym gdzie kąty ostre mają 30 i 60 stopni, przyprostokątna przy kącie 30 stopni jest dłuższa \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)razy od przyprostokątnej przy kącie 60 stopni, a przeciwprostokątna jest dłuższa 2 razy od przyprostokątnej przy kącie 60 stopni
w trójkącie prostokątnym gdzie kąty ostre mają 30 i 60 stopni, przyprostokątna przy kącie 30 stopni jest dłuższa \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)razy od przyprostokątnej przy kącie 60 stopni, a przeciwprostokątna jest dłuższa 2 razy od przyprostokątnej przy kącie 60 stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
funkcje trygonometryczne
tak jest zawsze
wytłumaczyłem to słownie ale można to też policzyć z funkcji trygonometrycznych
obejrzyj sobie na wikipedii funkcje trygonometryczne
wytłumaczyłem to słownie ale można to też policzyć z funkcji trygonometrycznych
obejrzyj sobie na wikipedii funkcje trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz