Rownanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Krycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 22 paź 2009, o 11:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łęczyca
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: Krycho »

Prosze o pomoc w jednym rownaniu

\(\displaystyle{ 2cos^2x=3cosx+2}\)

Edit. Ok niewazne juz wiem jak zrobic

Ale prosilbym o pomoc w tym

\(\displaystyle{ sinx+sin2x+sin3x=0}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

Dodaj pierwszy z ostatnim sinusem.
pingu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 54 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: pingu »

W pierwszym użyj podstawienia t=cosx otrzymasz równanie kwadratowe, delta i pamiętaj, że wynik y=... musi spełniać twoje podstawienie

W drugim już otrzymałeś podpowiedź.
ODPOWIEDZ