Nie korzystając z tablic wykaż że:
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Nie korzystając z tablic wykaż że:
1) \(\displaystyle{ \sin15 ^{\circ} +\tg30 ^{\circ}\ast\cos15 ^{\circ}= \frac{\sqrt6}{3}}\)
2) \(\displaystyle{ \frac{\ctg15 ^{\circ}-\tg15 ^{\circ} }{2}=\sqrt3}\)
Drugie zadanie:zapisz w prostszej postaci:
\(\displaystyle{ \frac{1+\tg^2(45 ^{\circ} +\alpha)}{\tg^2(45 ^{\circ} +\alpha)-1}=}\)
2) \(\displaystyle{ \frac{\ctg15 ^{\circ}-\tg15 ^{\circ} }{2}=\sqrt3}\)
Drugie zadanie:zapisz w prostszej postaci:
\(\displaystyle{ \frac{1+\tg^2(45 ^{\circ} +\alpha)}{\tg^2(45 ^{\circ} +\alpha)-1}=}\)
Ostatnio zmieniony 12 sty 2010, o 21:08 przez marcinek16marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Nie korzystając z tablic wykaż że:
dziękuje, z tego wyszło. A to drugie zadanie? jak się do niego dobrać?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Nie korzystając z tablic wykaż że:
\(\displaystyle{ \frac{1+\tg^2(45 ^{\circ} +\alpha)}{\tg^2(45 ^{\circ} +\alpha)-1}=\frac{1+ \frac{sin^2(45 ^{\circ} +\alpha)}{cos^2(45 ^{\circ} +\alpha)}}{\frac{sin^2(45 ^{\circ} +\alpha)}{cos^2(45 ^{\circ} +\alpha)}-1}=\frac{ \frac{cos^2(45 ^{\circ} +\alpha)+sin^2(45 ^{\circ} +\alpha)}{cos^2(45 ^{\circ} +\alpha)}}{\frac{sin^2(45 ^{\circ} +\alpha)-cos^2(45 ^{\circ} +\alpha)}{cos^2(45 ^{\circ} +\alpha)}}= \frac{1}{sin^2(45 ^{\circ} +\alpha)-cos^2(45 ^{\circ} +\alpha)}=-\frac{1}{cos^2(45 ^{\circ} +\alpha)-sin^2(45 ^{\circ} +\alpha)}=- \frac{1}{cos(2 \cdot (45 ^{\circ} +\alpha))}=- \frac{1}{cos(90^o+2\alpha)}=- \frac{1}{-sin(2\alpha)}= \frac{1}{sin(2\alpha)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Nie korzystając z tablic wykaż że:
Jeszcze raz dziękuje. a zadanie z tego linku wiesz jak zrobić? 168614.htm