\(\displaystyle{ \alpha+\beta=45 ^{\circ}}\)
to \(\displaystyle{ (1+\tg\alpha)(1+\tg\beta)=2}\)
i
\(\displaystyle{ (1-\ctg\alpha)(1-\ctg\beta)=2
\ \ (\alpha\ , \beta}\) oznaczają kąty ostre).
wykaż tożsamości trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
wykaż tożsamości trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 12 sty 2010, o 20:48 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wykaż tożsamości trygonometryczne
Próbowałes z tego:
\(\displaystyle{ \alpha+\beta=45 ^{\circ} \Rightarrow \beta=45^o-\alpha}\)
\(\displaystyle{ (1+\tg\alpha)(1+\tg\beta)=(1+\tg\alpha)(1+\tg(45^o-\beta))}\)
i wzór na tangens różnicy kątów?
\(\displaystyle{ \alpha+\beta=45 ^{\circ} \Rightarrow \beta=45^o-\alpha}\)
\(\displaystyle{ (1+\tg\alpha)(1+\tg\beta)=(1+\tg\alpha)(1+\tg(45^o-\beta))}\)
i wzór na tangens różnicy kątów?
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy