Oblicz wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Miris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 11 sty 2010, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Miris »

Oblicz wartość wyrażenia

\(\displaystyle{ \frac{ctg \frac{7}{6} {\pi}- tg \frac{7}{4} {\pi} }{cos(-4{\pi})sin(- \frac{{\pi}}{2}) }}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: rodzyn7773 »

wystarczy skorzystać z okresowości, parzystości lub nieparzystości funkcji trygonometrycznych oraz wzorów redukcyjnych
Miris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 11 sty 2010, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Miris »

\(\displaystyle{ \frac{ ctg(270 ^{o} - 210 ^{o})- tg(360 ^{o} -315 ^{o})}{(cos -720 ^{o}) *sin(-90^{o})}= \frac{\sqrt{3}+1}{-1}=-1 {- \sqrt{3} }}\)
ODPOWIEDZ