podstawiałem pod całkę takie coś
\(\displaystyle{ x=2sinh(t)}\)
wszystko ładnie powychodziło i wynik całki to
\(\displaystyle{ -\frac{1}{4} ctgh(t)}\)
ale jak wyciągnąć z tego podstawiania t ?
z hiperbolicznych jestem "noga"
Sinus hiperboliczny
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Kraków
- Pomógł: 6 razy
Sinus hiperboliczny
Twój wynik całkowania jest: P
To liczysz: \(\displaystyle{ - \frac{1}{4} ctgh(t)}\) = P
ctgh(t) = -4P
t = arcctgh( -4P)
ten ostatni symbol to arcus cotangens hiperboliczny.
To liczysz: \(\displaystyle{ - \frac{1}{4} ctgh(t)}\) = P
ctgh(t) = -4P
t = arcctgh( -4P)
ten ostatni symbol to arcus cotangens hiperboliczny.