zadanie z zastosowania tw. sinusów i cosinusów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

zadanie z zastosowania tw. sinusów i cosinusów

Post autor: Vixy »

W trójkącie ABC dane sa kąt |CAB| = 60 stopni , kąt |ABC| =45 stopni .Promien okregu opisanego na tym trójkącie jest równy 3/2 .Oblicz obwód tego trójkata ..


r=\(\displaystyle{ \frac{pole}{p}}\)

gdzie p= \(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{2}}\)


h= b * \(\displaystyle{ sin45}\)


Korzystam z tw. sinusów i jak to dalej robic ?
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

zadanie z zastosowania tw. sinusów i cosinusów

Post autor: Tomasz Rużycki »

Wystarczy bezposrednio skorzystac z tw. sinusow...

Masz dane wszystkie katy oraz promien okregu opisanego, przypomnij sobie tresc tw. sinusow...
ODPOWIEDZ