W kartezjańskim układzie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
karol2859
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 23 paź 2009, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wa-wa

W kartezjańskim układzie

Post autor: karol2859 »

1.W kartezjańskim układzie współrzędnych zaznacz zbiór wszystkich
punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają równanie:
\(\displaystyle{ \left| y-1 \right| + \left| y+1 \right| +2 \left| x \right| = 4.}\)
2. Wykaż, że jeśli stosunek rozwiązań rzeczywistych równania kwadratowego:
\(\displaystyle{ a x^{2} + bx + c=0}\)jest równy\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\), to: \(\displaystyle{ 3b^{2}=16ac.}\)

3. Usuń niewymierność z mianownika: \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt[6]{2}+ \sqrt[4]{2} + \sqrt[3]{2} }.}\)

4. W trapezie ABCD, o podstawach AB i CD, punkt O jest punktem wspólnym przekątnych.
Oblicz pole trapezu wiedząc, że pole trójkąta ABO jest równe p, a pole trójkąta CDO jest równe r.

5. Wykaż, że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba: \(\displaystyle{ \left[ \frac{n+4}{2} \right] +3n-2 (-1)^{n},}\)
gdzie\(\displaystyle{ [a]}\) oznacza największą liczbę całkowitą nie większą niż a, jest podzielna przez 7.

6. Miara kazdego kąta sześciokąta ABCDEF jest równa 120 stopni. Udowodnij, że symetralne odcinków AB,CD,EF przecinają sie w jednym punkcie.

Prosze o pomoc
P.S pomoc tzn podpowiedź bo nie nie chce rozwiązania
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

W kartezjańskim układzie

Post autor: matshadow »

5) Rozpatrz dwa przypadki w zależności od parzystości n
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ