funkcje odwrotne
- południowalolka
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 23 razy
funkcje odwrotne
czy jesli \(\displaystyle{ tg \alpha =2}\) to też \(\displaystyle{ arctg \alpha =2}\) ???
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
funkcje odwrotne
Wyrażenie \(\displaystyle{ \arctan\alpha}\) nie ma sensu, bo argumentami funkcji arcus tangens są liczby z przedziału \(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2})}\).
Mamy \(\displaystyle{ \tg\alpha=2\iff\alpha=\arctan 2+k\pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest dowolną liczbą całkowitą.
Mamy \(\displaystyle{ \tg\alpha=2\iff\alpha=\arctan 2+k\pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest dowolną liczbą całkowitą.