Witam
W jaki sposób nie korzystając z programów można narysować i ocenić zbiór wartości takich funkcji:
1) \(\displaystyle{ f(x) = tg^2 x - 3}\)
2) \(\displaystyle{ f(x) = cos(\frac{\pi}{2} \cdot sin x)}\)
3) \(\displaystyle{ f(x) = sin(cos x)}\)
Narysować wykres funkcji i podać zbiór wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Narysować wykres funkcji i podać zbiór wartości
Narysować wykresy to niejaki problem, ale określić zbiór wartości - żaden. Każda z tych funkcji jest złożeniem funkcji ciągłych i przyjmuje wszystkie wartości z podanego zakresu.
Np 2
\(\displaystyle{ -1\le sinx\le 1\ \Rightarrow -\frac{\pi}{2}\le \frac{\pi}{2}sinx\le \frac{\pi}{2}\ \Rightarrow -1\le cos(\frac{\pi}{2} \cdot sin x)\le 1}\)
Pozdrawiam.
Np 2
\(\displaystyle{ -1\le sinx\le 1\ \Rightarrow -\frac{\pi}{2}\le \frac{\pi}{2}sinx\le \frac{\pi}{2}\ \Rightarrow -1\le cos(\frac{\pi}{2} \cdot sin x)\le 1}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 24 maja 2009, o 00:25
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
Narysować wykres funkcji i podać zbiór wartości
Byłem po prostu ciekawy czy można narysować te funkcje w jakiś sposób heh. W zadaniu jest tylko oczywiście podać zbiór wartości.
W związku z tym takie rozwiązanie jest dobre ?
1) \(\displaystyle{ - \infty < tg x < + \infty \Rightarrow 0 < tg^2 x < + \infty \Rightarrow}\)
Jeśli funkcja \(\displaystyle{ g(x) = tg^2 x}\), ma \(\displaystyle{ ZW = <0, + \infty )}\) to:
\(\displaystyle{ f(x) = g(x) - 3}\) będzie miała \(\displaystyle{ ZW = <-3, + \infty )}\)
Teraz pytanie jak rozwiązać 3 przykład
W związku z tym takie rozwiązanie jest dobre ?
1) \(\displaystyle{ - \infty < tg x < + \infty \Rightarrow 0 < tg^2 x < + \infty \Rightarrow}\)
Jeśli funkcja \(\displaystyle{ g(x) = tg^2 x}\), ma \(\displaystyle{ ZW = <0, + \infty )}\) to:
\(\displaystyle{ f(x) = g(x) - 3}\) będzie miała \(\displaystyle{ ZW = <-3, + \infty )}\)
Teraz pytanie jak rozwiązać 3 przykład
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Narysować wykres funkcji i podać zbiór wartości
Jest dobre.
3) \(\displaystyle{ -1\le cosx \le 1\ \Rightarrow \ -sin1\le sincosx\le sin1}\)
Pozdrawiam.
3) \(\displaystyle{ -1\le cosx \le 1\ \Rightarrow \ -sin1\le sincosx\le sin1}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 24 maja 2009, o 00:25
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
Narysować wykres funkcji i podać zbiór wartości
W odpowiedziach do 3 przykładu jest napisane:
\(\displaystyle{ ZW_{f}=<0,1>}\) hmm
A jeszcze jeśli można taki przykład:
\(\displaystyle{ f(x) = cos 3x + 1}\)
Niby prosty, ale nie wiem jak to zinterpretować. Po prostu pisze się, że zmiana argumentu funkcji cosinus nie wpływa na zmianę zbioru wartości tej funkcji ??
Powiedzmy zaczynałbym to w ten sposób:
\(\displaystyle{ -1 \le cos x \le 1}\), ale co dalej
\(\displaystyle{ ZW_{f}=<0,1>}\) hmm
A jeszcze jeśli można taki przykład:
\(\displaystyle{ f(x) = cos 3x + 1}\)
Niby prosty, ale nie wiem jak to zinterpretować. Po prostu pisze się, że zmiana argumentu funkcji cosinus nie wpływa na zmianę zbioru wartości tej funkcji ??
Powiedzmy zaczynałbym to w ten sposób:
\(\displaystyle{ -1 \le cos x \le 1}\), ale co dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Narysować wykres funkcji i podać zbiór wartości
\(\displaystyle{ -1 \le cos x \le 1\ \Rightarrow \ -1 \le cos 3x \le 1\ \Rightarrow \ 0\le cos3x+1\le 2}\)
Jesteś pewien, że poprawnie przepisałeś zadanie 3 i odpowiedź? Bo jak dla mnie na przykład \(\displaystyle{ \sin\cos\frac{2\pi}{3}=sin(-\frac{1}{2})<0}\) więc odpowiedź nie pasuje
Pozdrawiam.
Jesteś pewien, że poprawnie przepisałeś zadanie 3 i odpowiedź? Bo jak dla mnie na przykład \(\displaystyle{ \sin\cos\frac{2\pi}{3}=sin(-\frac{1}{2})<0}\) więc odpowiedź nie pasuje
Pozdrawiam.