funkcja z sinusem
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tak gdzie buahaha
- Podziękował: 48 razy
funkcja z sinusem
Zbiorem wartości pewnej funkcji typu \(\displaystyle{ f(x)=a+bsincx}\) jest przedział <-6,2> okres zasadniczy tej funkcji to \(\displaystyle{ \frac{1}{4} \pi}\). Znajdz a b c
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
funkcja z sinusem
zajmijmy się najpierw okresem zasadniczym. Okresem zasadniczym funkcji sinus jest \(\displaystyle{ T=2 \pi}\). Okresem zasadniczym funkcji \(\displaystyle{ sin c x}\) jest \(\displaystyle{ t= \frac{T}{c}}\). Z tego oblicz c
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tak gdzie buahaha
- Podziękował: 48 razy
funkcja z sinusem
hmm no więc c wyszło 8 tzn że teraz musze jakoś kombinować z a i b żeby dopasować się do tego przedziału ? a jeśli tak to jak ?:D
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
funkcja z sinusem
przedziałem wartości funkcji \(\displaystyle{ sin cx}\) jest przedział \(\displaystyle{ <-1,1>}\). Trzeba tak dopasować współczynniki a i b żeby przedziałem wartości funkcji \(\displaystyle{ b sincx+a}\) był przedział \(\displaystyle{ <-6,2>}\). Nie widzę tu jakiejś typowo liczeniowej metody, jedynie na jakąś logikę.
\(\displaystyle{ -1 \le sincx \le 1 | \ *4 \\ -4 \le 4 sincx \le 4 | \ -2 \\ -6 \le 4sin cx -2 \le 2}\)
Teraz porównaj to równanie z równaniem \(\displaystyle{ b sincx+a}\) i odczytaj współczynniki.
\(\displaystyle{ -1 \le sincx \le 1 | \ *4 \\ -4 \le 4 sincx \le 4 | \ -2 \\ -6 \le 4sin cx -2 \le 2}\)
Teraz porównaj to równanie z równaniem \(\displaystyle{ b sincx+a}\) i odczytaj współczynniki.