obliczenie kąta z danym cosinusem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
gerla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2009, o 16:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

obliczenie kąta z danym cosinusem

Post autor: gerla »

1) Z dokładnością do jednego stopnia podaj miarę takiego kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) , że \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{2}{3} .}\)

2) Uzasadnij, że nie istnieje kąt ostry \(\displaystyle{ \alpha}\) taki, że
\(\displaystyle{ sin \alpha + cos \alpha = \frac{5}{3}}\)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

obliczenie kąta z danym cosinusem

Post autor: Chromosom »

1. Szukaj w tablicach trygonometrycznych
2. podnieś obustronnie do kwadratu, powinieneś zauważyć coś ciekawego; w razie problemów pytaj.
Eden
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 lut 2010, o 19:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wadowice

obliczenie kąta z danym cosinusem

Post autor: Eden »

Chromosom pisze:2. podnieś obustronnie do kwadratu, powinieneś zauważyć coś ciekawego; w razie problemów pytaj.
Podniosłem do kwadratu, tak jak napisałeś. Skróciłem do najprostszej postaci: \(\displaystyle{ \sin\alpha\cos\alpha=\frac{6}{9}}\).

Przyjąłem pierwszy lepszy kąt alfa i wyszło równanie sprzeczne. Na tym koniec? Trzeba do jakoś udokumentować dodatkowo?

Pozdrawiam!
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

obliczenie kąta z danym cosinusem

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ 2\sin x\cos x=\frac{12}{9}\\ \sin(2x)=\frac{12}{9}}\)
równość nie zachodzi dla żadnego x
ODPOWIEDZ