Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
technikmaliniak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 19 gru 2009, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: technikmaliniak »

\(\displaystyle{ 6sin^{2}x+3sinxcosx-5cos^{2}x=2}\) Nie za bardzo wiem jak zabrać się za to równanie. Pomógłby ktoś?
exupery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczewsko
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 67 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: exupery »

podane równanie równoważne jest z :
\(\displaystyle{ 11sin^2 x +3sin x cos x - 7cos^x = 0 \\ \Delta = 121cos^2 x}\)
ODPOWIEDZ