ilość rozwiązań w równaniu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
paulinka0492
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 7 sty 2010, o 18:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włocławek

ilość rozwiązań w równaniu

Post autor: paulinka0492 »

Ile rozwiązań należących do przedziału \(\displaystyle{ <0;2\pi>}\) ma równanie \(\displaystyle{ \sin x =1- \sqrt{2}}\)
Ostatnio zmieniony 8 sty 2010, o 21:56 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zamykać wyrażenia matematyczne w klamry [latex][/latex]
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

ilość rozwiązań w równaniu

Post autor: rodzyn7773 »

oszacuj ile to mniej więcej jest następnie narysuj wykres funkcji sinus oraz wykres funkcji \(\displaystyle{ y=1- \sqrt{2}}\). Ilość rozwiązań równania jest równa ilości punktów przecięcia się tych wykresów w podanym przedziale.
paulinka0492
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 7 sty 2010, o 18:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włocławek

ilość rozwiązań w równaniu

Post autor: paulinka0492 »

Właśnie mam problem z narysowaniem \(\displaystyle{ y= 1- \sqrt{2}}\) ... ;/
Ostatnio zmieniony 8 sty 2010, o 21:56 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jak wyżej.
Wojtolino
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 263
Rejestracja: 2 sty 2010, o 12:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno / Poznań
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 17 razy

ilość rozwiązań w równaniu

Post autor: Wojtolino »

2. \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) to ok. 1,4 , więc owa prosta jest gdzieś między -1 a 0, przy czym na pewno ich nie osiąga, a tam sinus ma 2 rozwiązania
paulinka0492
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 7 sty 2010, o 18:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włocławek

ilość rozwiązań w równaniu

Post autor: paulinka0492 »

dzięki ;D
ODPOWIEDZ