obliczyc iloczyn sin i cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

obliczyc iloczyn sin i cos

Post autor: yoana91 »

dla pewnego kąta ostrego alfa spełniony jest warunek \(\displaystyle{ \sin \alpha + \cos \alpha = \frac{3 \sqrt{5} }{5}}\). oblicz \(\displaystyle{ \sin \alpha \cos \alpha}\)
Dudas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 75 razy

obliczyc iloczyn sin i cos

Post autor: Dudas »

Z pierwszego równania wyznaczasz \(\displaystyle{ sin \alpha}\) i podstawiasz go do jedynki trygonometrycznej, w ten sposób wyliczasz \(\displaystyle{ cos \alpha}\) i \(\displaystyle{ sin \alpha}\) i liczysz ich iloczyn. Pamiętaj że kąty są ostre, tj znajdujesz się w I ćwiartce i więc \(\displaystyle{ cos \alpha}\) i \(\displaystyle{ sin \alpha}\) są dodatnie
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

obliczyc iloczyn sin i cos

Post autor: M Ciesielski »

\(\displaystyle{ \sin\alpha + \cos \alpha = \frac{3\sqrt{5}}{5} \\ (\sin \alpha + \cos \alpha)^2 = \frac{9}{5} \\ \sin^2 \alpha + 2\sin \alpha \cos \alpha + \cos^2 \alpha = \frac{9}{5} \\ 2 \sin \alpha \cos \alpha = \frac{9}{5} - (\sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha) \\ 2 \sin \alpha \cos \alpha = \frac{9}{5} - 1 \\ 2 \sin \alpha \cos \alpha = \frac{4}{5} \\ \sin \alpha \cos \alpha = \frac{2}{5}}\)

chyba trochę prościej
ODPOWIEDZ