wyznaczanie parametru m, oraz wyznaczanie wartosci alpha

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Scrouge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 sty 2010, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: STRZELCE
Podziękował: 2 razy

wyznaczanie parametru m, oraz wyznaczanie wartosci alpha

Post autor: Scrouge »

Witam. Mam problem z takimi dwoma zadaniami, dokladniej to nie wiem jak sie za nie zabrac, z gory dziekuje za pomoc:

1)Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie \(\displaystyle{ tg^{2}x= \frac{m^2-5m+4}{m-3}}\) ma rozwiazanie w zbiorze liczb rzeczywistych.

2)Wyznacz wszystkie wartosci \(\displaystyle{ \alpha \in <0,2\pi>}\) dla ktorych nie jest okreslone wyrazenie \(\displaystyle{ W= \frac{1}{sin ^{4} \alpha -cos ^{4} \alpha}}\)
Dudas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 75 razy

wyznaczanie parametru m, oraz wyznaczanie wartosci alpha

Post autor: Dudas »

1) \(\displaystyle{ tg^{2} x \ge 0 \Rightarrow \frac {m^2 -5m+4}{m-3} \ge 0 \Rightarrow (m^2 -5m+4)(m-3) \ge 0}}\)
Rozwiązujesz zwykłą nierówność wielomianową i gitara

2) W nie będzie istaniało \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) mianownik będzie równy 0
\(\displaystyle{ sin^4 \alpha - cos^4 \alpha = 0 \\
(sin^2 \alpha - cos^2 \alpha)(sin^2 \alpha + cos^2 \alpha) = 0 \\
sin^2 \alpha - cos^2 \alpha = 0 \\
ctg^2 \alpha = 1 \\
ctg \alpha = 1 \\
\alpha =\frac {\pi}{4} \vee \alpha = \frac {5\pi}{4}}\)
Scrouge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 sty 2010, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: STRZELCE
Podziękował: 2 razy

wyznaczanie parametru m, oraz wyznaczanie wartosci alpha

Post autor: Scrouge »

A jeszcze takie male zadanie z parametrem :

wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych rownanie \(\displaystyle{ sinx=m ^{2}+m-1}\) ma rozwiazanie w zbiorze liczb rzeczywistych.
Hm kiedy to rozwiazanie bedzie w zbiorze liczb rzeczywistych? sinx>=0 czy ten warunek zly jest ? prosze tylko o ta mala podpowiedz dalej powinienem sobie poradzic.
Dudas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 75 razy

wyznaczanie parametru m, oraz wyznaczanie wartosci alpha

Post autor: Dudas »

\(\displaystyle{ -1 \le sin(x) \le 1}\)
Ten warunek dla sinusa, a dalej wiadomo jak
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

wyznaczanie parametru m, oraz wyznaczanie wartosci alpha

Post autor: M Ciesielski »

Dudas pisze:1) \(\displaystyle{ tg^{2} x \ge 0 \Rightarrow \frac {m^2 -5m+4}{m-3} \ge 0 \Rightarrow (m^2 -5m+4)(m-3) \ge 0}}\)
Rozwiązujesz zwykłą nierówność wielomianową i gitara
to nie wszystko, tangensy niektórych kątów nie istnieją...
Scrouge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 sty 2010, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: STRZELCE
Podziękował: 2 razy

wyznaczanie parametru m, oraz wyznaczanie wartosci alpha

Post autor: Scrouge »

Mógłbyś rozwinąc, jakie tam jeszcze zalozenia trzeba przyjac? Zrobilem to zadanie i wyszlo mi, ze \(\displaystyle{ m \in <1,3) \cup <4,\infty)}\) , dobrze?
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, o 21:17 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Suma zbiorów to w LaTeXu '\cup', nieskończoność - '\infty'.
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

wyznaczanie parametru m, oraz wyznaczanie wartosci alpha

Post autor: M Ciesielski »

edit:

namieszałem troszkę, przepraszam zgadza się, prawa strona musi być dodatnia
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

wyznaczanie parametru m, oraz wyznaczanie wartosci alpha

Post autor: R33 »

A dlaczego takie warunki dla sinusa i tangensa?

-- 27 stycznia 2011, 20:52 --
Dudas pisze: \(\displaystyle{ sin^2 \alpha - cos^2 \alpha = 0 \\ ctg^{2} \alpha = 1}\)
I skąd coś takiego?
citmichal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 6 sty 2007, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Nienacka
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

wyznaczanie parametru m, oraz wyznaczanie wartosci alpha

Post autor: citmichal »

R33 pisze: \(\displaystyle{ sin^2 \alpha - cos^2 \alpha = 0 \\ ctg^{2} \alpha = 1}\)
I skąd coś takiego?
mi też trochę zajęło zrozumienie tego przejścia, ale

\(\displaystyle{ sin^2 \alpha - cos^2 \alpha = 0 \\ sin^2 \alpha = cos^2 \alpha \\ cos^2 \alpha / sin^2 \alpha = ctg^2 \alpha = 1 \\ ctg^{2} \alpha = 1}\)
ODPOWIEDZ