Tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kamilos1938
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 lis 2008, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: Kamilos1938 »

Napisz wyrażenie w prostszej postaci:

\(\displaystyle{ (cos \alpha \cdot tg \alpha + sin \alpha \cdot ctg \alpha ) ^{2}}\)
Dudas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 75 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: Dudas »

\(\displaystyle{ cos \alpha * tg \alpha = sin \alpha \\
sin \alpha * ctg \alpha = cos \alpha \\
(sin \alpha + cos \alpha)^2 = sin^2 \alpha + 2sin(\alpha)cos(\alpha) + cos^2\alpha = 1+sin(2\alpha)}\)
ODPOWIEDZ