Rysowanie kąta znając sin
-
- Użytkownik
- Posty: 333
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 75 razy
Rysowanie kąta znając sin
Czekaj zrobiłem błąd, prawidłowa odpowiedź to : \(\displaystyle{ 8 \sqrt {\frac {6}{5}}}\)
Wiesz że \(\displaystyle{ \frac {|BC|}{|AC|} = \frac {2}{3}}\), wiesz też że \(\displaystyle{ 4^2 + |BC|^2 = |AC|^2}\) Rozwiązujesz układ równań i dostajesz \(\displaystyle{ |BC|}\)
Wiesz że \(\displaystyle{ \frac {|BC|}{|AC|} = \frac {2}{3}}\), wiesz też że \(\displaystyle{ 4^2 + |BC|^2 = |AC|^2}\) Rozwiązujesz układ równań i dostajesz \(\displaystyle{ |BC|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 7 razy
Rysowanie kąta znając sin
Chyba nie umiem zrobić takiego układu równań, a pozatym nie zaznacze tych pierwiastków na rysunku wiec chyba nie robie tego ;/ co za żalne zadanie - z cw. do 3 gim mat 2001 ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 7 razy
Rysowanie kąta znając sin
a walic to, dzisiaj dopiero poznalismy co to jest sin i cos wiec niech ...