Obliczanie wartosci wyrazenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
arl3nu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 2 maja 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy

Obliczanie wartosci wyrazenia

Post autor: arl3nu »

1)Oblicz \(\displaystyle{ \frac{5sinx+cosx}{cosx-4sinx}}\) jezeli \(\displaystyle{ tgx=-5}\)
2) Wiedzac ze \(\displaystyle{ sinx \cdot cosx= \frac{1}{4}}\) oblicz \(\displaystyle{ sinx+cosx}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obliczanie wartosci wyrazenia

Post autor: piasek101 »

1. Skróć przez sinx.

2. Podnieś drugie do kwadratu, pokombinuj.
arl3nu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 2 maja 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy

Obliczanie wartosci wyrazenia

Post autor: arl3nu »

W 1szym tak robilem i wynik inny mi wychodzi
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obliczanie wartosci wyrazenia

Post autor: piasek101 »

Pokaż co masz.

Ps. Wygodniej przez cosx.
arl3nu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 2 maja 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy

Obliczanie wartosci wyrazenia

Post autor: arl3nu »

Hh niewazne obydwie podpowiedzi podzialaly i w minute zadanko zrobione. Swoja drpga to dziw bierze nad czym w 1szym myslalem Dziekuje
ODPOWIEDZ