Długość przekątnych rombu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
browc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 19 maja 2009, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Długość przekątnych rombu

Post autor: browc »

Bok rombu ma długość 5 cm, a jeden z jego kątów ma miarę 54'(stopnie). Jakie długości mają przekątne tego rombu ?


Wyniki
1 przekątna: 4,5 cm
2 przekątna: 8,9 cm

Mi wychodzą inne ;/
fala21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 20 lip 2009, o 00:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Długość przekątnych rombu

Post autor: fala21 »

\(\displaystyle{ SIN 27 = \frac{x}{5}}\)

\(\displaystyle{ COS 27 = \frac{x}{5}}\)
browc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 19 maja 2009, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Długość przekątnych rombu

Post autor: browc »

a dlaczego 27 ??
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Długość przekątnych rombu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{ef}{2} =25sin54^o \\ (\frac{1}{2}e)^2+( \frac{1}{2} f)^2 =25 \end{cases}}\)
fala21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 20 lip 2009, o 00:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Długość przekątnych rombu

Post autor: fala21 »

Bo w tym rombie masz 4 takie same trójkąty(prostokątne). Jeden z jego kątów ma miarę 54/2=27 i z tego kąta wożna to rozpisać
browc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 19 maja 2009, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Długość przekątnych rombu

Post autor: browc »

no teraz wychodzi

dziękuje fala21
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Długość przekątnych rombu

Post autor: anna_ »

fala21 pisze:\(\displaystyle{ SIN 27 = \frac{x}{5}}\)

\(\displaystyle{ COS 27 = \frac{x}{5}}\)
Przecież przekątne są różnej długości, więc skąd masz te zależności?
browc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 19 maja 2009, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Długość przekątnych rombu

Post autor: browc »

tak już jest i z tym się nie dyskutuje - jak to mawia moja kochana Pani Profesor ;D
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Długość przekątnych rombu

Post autor: anna_ »

Co za bzdura.
Tak nie jest i nigdy nie będzie. Gdybyś zapisał to np jako: \(\displaystyle{ SIN 27 = \frac{x}{5}}\) i \(\displaystyle{ COS 27 = \frac{y}{5}}\), to mogłabym się z tym zgodzić, ale w poprzedniej postaci wyjdą różne wartości \(\displaystyle{ x}\), czyli sprzeczność.
ODPOWIEDZ