Wartość jednej funkcji tryg. na podstawie innej
-
- Użytkownik
- Posty: 333
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 75 razy
Wartość jednej funkcji tryg. na podstawie innej
Najpierw wyznaczamy \(\displaystyle{ tg \frac {x}{2}}\)
\(\displaystyle{ tg(x) = -3 \\ tg(2 \frac{x}{2}) = -3 \\ \frac {2tg \frac {x}{2}}{1-tg^2 \frac{x}{2}} = -3 \Rightarrow \\
\Rightarrow tg \frac{x}{2} = \frac {1+ \sqrt{10}}{-3} \vee tg \frac {x}{2} = \frac {-1+\sqrt {10}}{3}}\)
Następnie z definicji wyznaczamy \(\displaystyle{ cos \frac {x}{2}}\)
\(\displaystyle{ tg \frac{x}{2} = \frac {sin \frac{x}{2}}{cos \frac {x}{2}} \\
cos \frac {x}{2} = \frac {sin \frac{x}{2}}{tg \frac {x}{2}}}\)
Podstawiamy do jedynki trygonometrycznej :
\(\displaystyle{ sin^2 \frac {x}{2} + cos^2 \frac {x}{2} = 1 \\
sin^2 \frac {x}{2} + \frac {sin^2 \frac{x}{2}}{tg^2 \frac {x}{2}} = 1}\)
I rozpatrujemy teraz 2 przypadki :
\(\displaystyle{ tg \frac {x}{2} = \frac {1+ \sqrt{10}}{3} \Rightarrow \\
\Rightarrow (sin^2 \frac {x}{2})((1+ \sqrt {10})^2 + 9) - (1+ \sqrt {10})^2 = 0 \Rightarrow sin \frac {x}{2} = \pm \sqrt {\frac {(1+ \sqrt{10})^2}{(1+ \sqrt{10})^2+9}}}\)
Lub też
\(\displaystyle{ tg \frac {x}{2} = \frac {-1+ \sqrt{10}}{3} \Rightarrow \\
\Rightarrow (sin^2 \frac {x}{2})((-1+ \sqrt {10})^2 + 9) - (-1+ \sqrt {10})^2 = 0 \Rightarrow sin \frac {x}{2} = \pm \sqrt {\frac {(-1+ \sqrt{10})^2}{(-1+ \sqrt{10})^2+9}}}\)
EDIT : Błąd w rozwiązaniu równania kwadratowego, wyniki poprawione
\(\displaystyle{ tg(x) = -3 \\ tg(2 \frac{x}{2}) = -3 \\ \frac {2tg \frac {x}{2}}{1-tg^2 \frac{x}{2}} = -3 \Rightarrow \\
\Rightarrow tg \frac{x}{2} = \frac {1+ \sqrt{10}}{-3} \vee tg \frac {x}{2} = \frac {-1+\sqrt {10}}{3}}\)
Następnie z definicji wyznaczamy \(\displaystyle{ cos \frac {x}{2}}\)
\(\displaystyle{ tg \frac{x}{2} = \frac {sin \frac{x}{2}}{cos \frac {x}{2}} \\
cos \frac {x}{2} = \frac {sin \frac{x}{2}}{tg \frac {x}{2}}}\)
Podstawiamy do jedynki trygonometrycznej :
\(\displaystyle{ sin^2 \frac {x}{2} + cos^2 \frac {x}{2} = 1 \\
sin^2 \frac {x}{2} + \frac {sin^2 \frac{x}{2}}{tg^2 \frac {x}{2}} = 1}\)
I rozpatrujemy teraz 2 przypadki :
\(\displaystyle{ tg \frac {x}{2} = \frac {1+ \sqrt{10}}{3} \Rightarrow \\
\Rightarrow (sin^2 \frac {x}{2})((1+ \sqrt {10})^2 + 9) - (1+ \sqrt {10})^2 = 0 \Rightarrow sin \frac {x}{2} = \pm \sqrt {\frac {(1+ \sqrt{10})^2}{(1+ \sqrt{10})^2+9}}}\)
Lub też
\(\displaystyle{ tg \frac {x}{2} = \frac {-1+ \sqrt{10}}{3} \Rightarrow \\
\Rightarrow (sin^2 \frac {x}{2})((-1+ \sqrt {10})^2 + 9) - (-1+ \sqrt {10})^2 = 0 \Rightarrow sin \frac {x}{2} = \pm \sqrt {\frac {(-1+ \sqrt{10})^2}{(-1+ \sqrt{10})^2+9}}}\)
EDIT : Błąd w rozwiązaniu równania kwadratowego, wyniki poprawione
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 29 kwie 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Wartość jednej funkcji tryg. na podstawie innej
w kwadratowym dalej jest błąd bo masz
\(\displaystyle{ tg \frac{x}{2} = \frac{ \sqrt{40}-2 }{-6} = \frac{\sqrt{10}-1}{-3}}\)
a drugi przypadek jest
\(\displaystyle{ tg \frac{x}{2} = \frac{- \sqrt{40}-2 }{-6} = \frac{\sqrt{10}+1}{3}}\)
ale mimo wszystko wielkie dzięki bo nie kminiłem jak rozwiązać to zadanie
\(\displaystyle{ tg \frac{x}{2} = \frac{ \sqrt{40}-2 }{-6} = \frac{\sqrt{10}-1}{-3}}\)
a drugi przypadek jest
\(\displaystyle{ tg \frac{x}{2} = \frac{- \sqrt{40}-2 }{-6} = \frac{\sqrt{10}+1}{3}}\)
ale mimo wszystko wielkie dzięki bo nie kminiłem jak rozwiązać to zadanie