Oblicz pozostałe wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 4 sty 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Oblicz pozostałe wartości funkcji
Oblicz pozostałe wartości funkcji wiedząc że :
cos x= \(\displaystyle{ \frac{5}{13}}\)
Trygonometria dla mnie to czarna magia. Prosze o pomoc
cos x= \(\displaystyle{ \frac{5}{13}}\)
Trygonometria dla mnie to czarna magia. Prosze o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 4 sty 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Oblicz pozostałe wartości funkcji
Wzór na 1 znam. A jeśli chodzi o 2 pytanie to chyba nie. Nie wiem jak się za to zabrać.
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Oblicz pozostałe wartości funkcji
Z jedynki policz \(\displaystyle{ sinx}\), a potem \(\displaystyle{ tgx= \frac{sinx}{cosx}}\) i \(\displaystyle{ ctgx= \frac{cosx}{sinx}}\) lub \(\displaystyle{ ctgx= \frac{1}{tgx}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 4 sty 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Oblicz pozostałe wartości funkcji
Już załapałem. Dziękuje bardzo
Czy to będzie tak ? :
\(\displaystyle{ sin ^{2}x + cos ^{2} x = 1}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} x = 1 - cos ^{2} x \sqrt{} /}\)
\(\displaystyle{ sinx = 1 - cosx}\)
\(\displaystyle{ sinx = 1 - \frac{5}{13}}\)
\(\displaystyle{ sinx= \frac{8}{13}}\)
I tak dalej z pozostałymi ?
Czy to będzie tak ? :
\(\displaystyle{ sin ^{2}x + cos ^{2} x = 1}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} x = 1 - cos ^{2} x \sqrt{} /}\)
\(\displaystyle{ sinx = 1 - cosx}\)
\(\displaystyle{ sinx = 1 - \frac{5}{13}}\)
\(\displaystyle{ sinx= \frac{8}{13}}\)
I tak dalej z pozostałymi ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Oblicz pozostałe wartości funkcji
\(\displaystyle{ sin ^{2}x + cos ^{2} x = 1}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} x = 1 - cos ^{2} x}\)
\(\displaystyle{ sin^2x = 1 - (\frac{5}{13})^2}\)
\(\displaystyle{ sin^2x = 1 - \frac{25}{169}}\)
\(\displaystyle{ sin^2x = \frac{144}{169}}\)
\(\displaystyle{ sinx = \pm \sqrt{\frac{144}{169}}}\)
\(\displaystyle{ sinx = \pm {\frac{12}{13}}}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} x = 1 - cos ^{2} x}\)
\(\displaystyle{ sin^2x = 1 - (\frac{5}{13})^2}\)
\(\displaystyle{ sin^2x = 1 - \frac{25}{169}}\)
\(\displaystyle{ sin^2x = \frac{144}{169}}\)
\(\displaystyle{ sinx = \pm \sqrt{\frac{144}{169}}}\)
\(\displaystyle{ sinx = \pm {\frac{12}{13}}}\)