Wspolny kąt dla sin i cos
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 6 lis 2006, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 19 razy
Wspolny kąt dla sin i cos
Witam. Takie pytanko gdy mam takie dane:
\(\displaystyle{ cos\varphi = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin\varphi = - \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
To w tablicach matematycznych nie mogę znaleźć wspólnego konta - czy ktoś wie jak to zrobić?
\(\displaystyle{ cos\varphi = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin\varphi = - \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
To w tablicach matematycznych nie mogę znaleźć wspólnego konta - czy ktoś wie jak to zrobić?
- kp1311
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarzecze
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 49 razy
Wspolny kąt dla sin i cos
\(\displaystyle{ sin\phi = -\frac{ \sqrt{3} }{2} \Leftrightarrow sin-\phi = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ cos\phi= cos-\phi = \frac{1}{2}}\)
Jak widać \(\displaystyle{ -\phi = \frac{\pi}{3}}\), więc szukany kąt to \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ cos\phi= cos-\phi = \frac{1}{2}}\)
Jak widać \(\displaystyle{ -\phi = \frac{\pi}{3}}\), więc szukany kąt to \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 6 lis 2006, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 19 razy
Wspolny kąt dla sin i cos
Nie mam pojęcia jak to obliczyłeś
Teraz mam taki problem:
\(\displaystyle{ cos\varphi = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin\varphi = - \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
Znowu muszę znaleźć wspólny kąt.
i dla tego również
\(\displaystyle{ cos\varphi = 1}\)
\(\displaystyle{ sin\varphi = - 1}\)
Pomoże ktoś ? Proszę
Teraz mam taki problem:
\(\displaystyle{ cos\varphi = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin\varphi = - \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
Znowu muszę znaleźć wspólny kąt.
i dla tego również
\(\displaystyle{ cos\varphi = 1}\)
\(\displaystyle{ sin\varphi = - 1}\)
Pomoże ktoś ? Proszę
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Wspolny kąt dla sin i cos
narysuj obie te funkcje, oraz jako tako pozostałe dwie funkcje stałe i zobacz w ktorym miejscu(dla jakiego argumentu na osii OX) spotykaja sie wszystkie 4 funkcje
Jako, ze wartosci \(\displaystyle{ \pm \frac{1}{2}; \pm \frac{ \sqrt{3} }{2}; \pm 1; \pm \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) kojarzone sa z katami 30,45,60 wiec nie bedzie problemu ze z dokladnym znalezieniem tego argumentu
Jako, ze wartosci \(\displaystyle{ \pm \frac{1}{2}; \pm \frac{ \sqrt{3} }{2}; \pm 1; \pm \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) kojarzone sa z katami 30,45,60 wiec nie bedzie problemu ze z dokladnym znalezieniem tego argumentu
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 6 lis 2006, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 19 razy
Wspolny kąt dla sin i cos
Hmmm chyba coś tutaj namieszałem to są dwa różne kąty fi (2 różne zadania) I muszę znaleźć FI1 i FI2
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Wspolny kąt dla sin i cos
Jak ci nie idzie liczenie(lub żeby je potwierdzić) jak już wyżej pisałem narysuj sobie to
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 6 lis 2006, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 19 razy
Wspolny kąt dla sin i cos
Boże proszę poratujcie mnie niech mi ktoś poda te dwa kąty - narysowałem oś sin i cos na jednym wykresie, ale nie mogę tego rozkminic, a to ważna praca domowa:(
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Wspolny kąt dla sin i cos
Rysunek:
\(\displaystyle{ cos\varphi = 1 \wedge sin\varphi = - 1 \Rightarrow \varphi \in \o}\)
Rysunek:
\(\displaystyle{ \varphi = \frac{5}{6} \pi +2k \pi \vee (2 \pi - \frac{1}{3} \pi= \frac{5}{3} \pi ; k \in C}\)
\(\displaystyle{ cos\varphi = 1 \wedge sin\varphi = - 1 \Rightarrow \varphi \in \o}\)
Rysunek:
\(\displaystyle{ \varphi = \frac{5}{6} \pi +2k \pi \vee (2 \pi - \frac{1}{3} \pi= \frac{5}{3} \pi ; k \in C}\)