Sprowadzenie do najprostszej postaci

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Frizze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 9 gru 2009, o 23:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Sprowadzenie do najprostszej postaci

Post autor: Frizze »

Przedstaw w najprostszej postaci:

\(\displaystyle{ tg\alpha + \frac{cos\alpha}{1 + sin\alpha}}\)

mam dojść do postaci \(\displaystyle{ \frac{1}{cos\alpha}}\)

mógłby mi ktoś to wyprowadzić? sam się z tym głowie. Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Sprowadzenie do najprostszej postaci

Post autor: Ateos »

edit jedynka sie zapodziala
Ostatnio zmieniony 3 sty 2010, o 19:51 przez Ateos, łącznie zmieniany 1 raz.
mathematik18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 6 gru 2009, o 12:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 10 razy

Sprowadzenie do najprostszej postaci

Post autor: mathematik18 »

to jest prawda \(\displaystyle{ tg\alpha + \frac{cos\alpha}{1 + sin\alpha}=\frac{sin\alpha}{cos\alpha}+\frac{cos\alpha}{1+sin\alpha}=\frac{sin^2\alpha+sin\alpha+cos^2\alpha}{(1+sin\alpha)cos\alpha}=\frac{1+sin\alpha}{(1+sin\alpha)cos\alpha}=\frac{1}{cos\alpha}}\)
ODPOWIEDZ