Znajdź takie liczby alpha, aby ciąg był geometryczny

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Hadar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 2 mar 2008, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 2 razy

Znajdź takie liczby alpha, aby ciąg był geometryczny

Post autor: Hadar »

Znajdź takie liczby \(\displaystyle{ \alpha}\), aby ciąg \(\displaystyle{ (cos \alpha; sin \alpha; -1,5)}\) był geometryczny.

Z góry dziękuję.
Bieniol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 138 razy

Znajdź takie liczby alpha, aby ciąg był geometryczny

Post autor: Bieniol »

Mam rozumieć, że ciąg jest w podanej kolejności?

Z własności wiadomo, że:

\(\displaystyle{ sin^2\alpha = -1,5 \cdot cos\alpha}\)

Teraz stosujemy "jedynkę trygonometryczną":

\(\displaystyle{ 1-cos^2\alpha = -1,5 \cdot cos\alpha}\)

I rozwiązujemy
Awatar użytkownika
Hadar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 2 mar 2008, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 2 razy

Znajdź takie liczby alpha, aby ciąg był geometryczny

Post autor: Hadar »

arghhh, nie wpadłem na tą jedynkę, normalnie żal... co się ze mną dzieje. dziękuję Bieniol
ODPOWIEDZ