Związki między funkcjami trygonometrycznymi

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kitty1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 8 lis 2007, o 21:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Związki między funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: kitty1987 »

Wykorzystując związki między funkcjami trygonometrycznymi tego samego kąta ostrego zapisz w prostszej postaci :

\(\displaystyle{ tg 20 ^{o} * sin 70 ^{o} =}\)
milena_sam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 31 gru 2009, o 15:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Czarnia/Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Związki między funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: milena_sam »

=\(\displaystyle{ tg20^{o}}\)*sin(\(\displaystyle{ 90 ^{o}}\)-\(\displaystyle{ 20^{o}}\))=\(\displaystyle{ tg20^{o}}\)*(\(\displaystyle{ sin90^{o}}\)*\(\displaystyle{ cos20 ^{o}}\)-\(\displaystyle{ cos90^{o}}\)*\(\displaystyle{ sin20^{o}}\))=\(\displaystyle{ tg20^{o}}\)*(1*\(\displaystyle{ cos20^{o}}\)-0*\(\displaystyle{ sin20^{o}}\)=\(\displaystyle{ tg20^{o}}\)*\(\displaystyle{ cos20^{o}}\)=\(\displaystyle{ \frac{sin20 ^{o}}{cos20^{o}}}\)*\(\displaystyle{ cos20^{o}}\)=\(\displaystyle{ sin20^{o}}\)
kitty1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 8 lis 2007, o 21:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Związki między funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: kitty1987 »

Dziękuje.
ODPOWIEDZ