Oblicz miary kątów ostrych \(\displaystyle{ \alpha i \beta}\) , gdy:
1. \(\displaystyle{ sin ( \alpha - \beta) = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
i
\(\displaystyle{ cos ( \alpha + \beta) = \frac{1}{2}}\)
2. \(\displaystyle{ tg (\alpha + \beta) = \sqrt{3}}\)
i
\(\displaystyle{ cos ( \alpha - \beta) = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Obliczyć miary kątów ostrych
-
- Użytkownik
- Posty: 333
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 75 razy
Obliczyć miary kątów ostrych
1.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha - \beta = \frac{\pi}{4} \\ \alpha + \beta = \frac{\pi}{3} \end{cases}}\)
2.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha + \beta = \frac{\pi}{3} \\ \alpha - \beta = \frac{\pi}{6} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha - \beta = \frac{\pi}{4} \\ \alpha + \beta = \frac{\pi}{3} \end{cases}}\)
2.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha + \beta = \frac{\pi}{3} \\ \alpha - \beta = \frac{\pi}{6} \end{cases}}\)