jak sprowadzić to wyrażenie do najprostszej postaci?
\(\displaystyle{ W= \frac {\tg \alpha + \tg \beta}{\ctg \alpha + \ctg \beta}}\)
sprowadź wyrażenie do najprostszej postaci
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
sprowadź wyrażenie do najprostszej postaci
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx} \\ ctgx=\frac{cosx}{sinx}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
sprowadź wyrażenie do najprostszej postaci
Wskazówka:
\(\displaystyle{ \ctg(\alpha)=\frac{1}{\tg(\alpha)}}\)
\(\displaystyle{ \ctg(\alpha)=\frac{1}{\tg(\alpha)}}\)