Funkcje trygonometryczne - udowodnienie równości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kaatie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 24 paź 2009, o 14:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 5 razy

Funkcje trygonometryczne - udowodnienie równości

Post autor: Kaatie »

Udowodnij, że:

a)\(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi}{5} \cdot \cos \frac{2 \pi}{5} = \frac{1}{4}}\)

b)\(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi}{5} \cdot \cos \frac{3 \pi}{5}=- \frac{1}{4}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Funkcje trygonometryczne - udowodnienie równości

Post autor: piasek101 »

a) 102609.htm

b) 159045.htm
ODPOWIEDZ