obliczyć cosinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

obliczyć cosinus

Post autor: Ankaaa993 »

oblicz \(\displaystyle{ cos(-11\pi)}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

obliczyć cosinus

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ cos(-11\pi)=-1}\)
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

obliczyć cosinus

Post autor: Ankaaa993 »

a skąd to wziąłeś?
miodzio1988

obliczyć cosinus

Post autor: miodzio1988 »

Ankaaa993 pisze:a skąd to wziąłeś?
Skorzystaj z okresowosci cosinusa
Luuks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 21 cze 2009, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy

obliczyć cosinus

Post autor: Luuks »

Korzystam z tego, że funkcja cosinus jako jedyna funkcja trygonometryczna jest parzysta \(\displaystyle{ f(-x)=f(x)}\)
\(\displaystyle{ cos(-11\pi)=cos(11\pi)}\)


Następnie przeliczam pi na stopnie. 1 \(\displaystyle{ \pi}\) to 180 stopni

\(\displaystyle{ cos(11\pi)=cos(1980)}\) obliczam k. k= 1980/360 k=5 reszty 360/2 czyli \(\displaystyle{ \alpha =180}\)



\(\displaystyle{ cos(k*360+ \alpha)=cos(5*360+180)}\) Korzystając z okresowości funkcji, odrzucam człon k*360

mamy cos180, a to jak wiemy z koła trygonometrycznego jest -1


Teraz wszystko jasne?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

obliczyć cosinus

Post autor: Dasio11 »

Wow, nie wiedziałem że to zadanie jest takie trudne... Bo ja bym napisał: \(\displaystyle{ \cos(-11 \pi) = \cos(-11 \pi + 6 \cdot 2 \pi) = \cos \pi}\)...
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

obliczyć cosinus

Post autor: Ankaaa993 »

dlaczego \(\displaystyle{ ... +6\cdot2\pi}\) ?? skąd to się bierze?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

obliczyć cosinus

Post autor: Dasio11 »

Tyle okresów trzeba dodać, żeby argument należał do przedziału \(\displaystyle{ <0, 2\pi)}\), w którym znamy \(\displaystyle{ \cos}\)inusy.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

obliczyć cosinus

Post autor: Ankaaa993 »

a to czasem nie wyjdzie wynik dodatni? bo w nawiasie widać,że wyjdzie \(\displaystyle{ \pi}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

obliczyć cosinus

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ \cos(-11 \pi)=\cos \pi=-1}\)
ODPOWIEDZ