badanie parzystości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 142 razy
badanie parzystości funkcji
zbadaj parzystosc danych funkcji
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=sinx cosx}\)
\(\displaystyle{ f(x)=sinx^{2}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=sinx cosx}\)
\(\displaystyle{ f(x)=sinx^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
badanie parzystości funkcji
Dla przykladu c):
Weźmy dowolne \(\displaystyle{ x,-x}\) rzeczywiste.Wtedy:
Analogicznie pozostałe:
Weźmy dowolne \(\displaystyle{ x,-x}\) rzeczywiste.Wtedy:
\(\displaystyle{ f(-x)=sin(-x)^{2}=sinx^{2}=f(x)}\)
czyli \(\displaystyle{ f}\) jest parzysta.Analogicznie pozostałe:
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 142 razy
badanie parzystości funkcji
a jak tą pierwszą zrobić, bo ma być nieparzysta i nie wiem w jaki sposob rozpisac.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
badanie parzystości funkcji
Nieparzysta czyli trzeba pokazać, że \(\displaystyle{ f(-x)=-f(x)}\).
Wskazówka:
Wskazówka:
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 142 razy
badanie parzystości funkcji
no tak wiem i się coś nie zgadza..bo czy te minusy w tym 1 podpunkcie się zredukują?
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
badanie parzystości funkcji
Powinien przed samym ułamkiem zostać jeden minus.
Najlepiej pokaż jak to rozpisujesz i wtedy się znajdzie ewentualny błąd.
Najlepiej pokaż jak to rozpisujesz i wtedy się znajdzie ewentualny błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 142 razy
badanie parzystości funkcji
no w tym pierwszym przykładzie minus robię przed każdym znakiem x i mi wtedy minusy się redukują i wychodzi funkcja ze znakiem dodatnim...
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
badanie parzystości funkcji
Nie redukują się.
Nie możesz sobie skracać minusów jesli są one pod wartościami sinusa i cosinusa tzn.
\(\displaystyle{ \frac{sin(-x)}{cos(-x)}}\) to ogólnie nie jest to samo co \(\displaystyle{ \frac{sin(x)}{cos(x)}}\).
Nie możesz sobie skracać minusów jesli są one pod wartościami sinusa i cosinusa tzn.
\(\displaystyle{ \frac{sin(-x)}{cos(-x)}}\) to ogólnie nie jest to samo co \(\displaystyle{ \frac{sin(x)}{cos(x)}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
badanie parzystości funkcji
Jeju, a nie prościej:
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx} = tgx}\), a tangens jest przecież nieparzysty.
W drugim:
\(\displaystyle{ sinxcosx = \frac{1}{2}(2sinxcosx) = \frac{1}{2}sin(2x)}\), teraz też chyba doskonale widać
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx} = tgx}\), a tangens jest przecież nieparzysty.
W drugim:
\(\displaystyle{ sinxcosx = \frac{1}{2}(2sinxcosx) = \frac{1}{2}sin(2x)}\), teraz też chyba doskonale widać