Rozwiązać równanie
Rozwiązać równanie
Niestety ogólna postać równania wynika z problemu technicznego, które opisuje, dzięki za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 54 razy
Rozwiązać równanie
ja bym zaproponował następujące rozwiązanie:
\(\displaystyle{ a=tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)
wredy
\(\displaystyle{ tg \alpha \cdot sin(n \cdot x)=sin(x)}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha \cdot sin(n \cdot x)=cos \alpha \cdot sin(x)}\)
\(\displaystyle{ {sin \alpha }\cdot sin(n \cdot x)-cos \alpha \cdot sin(x)=0}\)
a teraz
\(\displaystyle{ sin x= cos ( \frac{ \pi}{2} -x)}\)
i wykorzystanie:
\(\displaystyle{ cos (x+y) = ...}\)
trochę liczenia do końca jeszcze pozostało,
powodzenia
\(\displaystyle{ a=tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)
wredy
\(\displaystyle{ tg \alpha \cdot sin(n \cdot x)=sin(x)}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha \cdot sin(n \cdot x)=cos \alpha \cdot sin(x)}\)
\(\displaystyle{ {sin \alpha }\cdot sin(n \cdot x)-cos \alpha \cdot sin(x)=0}\)
a teraz
\(\displaystyle{ sin x= cos ( \frac{ \pi}{2} -x)}\)
i wykorzystanie:
\(\displaystyle{ cos (x+y) = ...}\)
trochę liczenia do końca jeszcze pozostało,
powodzenia
Rozwiązać równanie
Dziękuję za pomoc, pomysł bardzo ciekawy lecz wydaje mi się, że jest pewna luka
\(\displaystyle{ {sin \alpha }\cdot sin(n \cdot x)-cos \alpha \cdot sin(x)=0}\)
podstawiając
\(\displaystyle{ sin x= cos ( \frac{ \pi}{2} -x)}\)
otrzymujemy
\(\displaystyle{ {sin \alpha }\cdot sin(n \cdot x)-cos \alpha \cdot cos ( \frac{ \pi}{2} -x)=0}\)
jednak nie możemy wykorzystać wzoru na
\(\displaystyle{ cos (x+y)=...}\)
ponieważ mamy 3 różne argumenty funkcji trygonometrycznych:
\(\displaystyle{ \alpha , ( \frac{ \pi}{2} -x), n \cdot x}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ {sin \alpha }\cdot sin(n \cdot x)-cos \alpha \cdot sin(x)=0}\)
podstawiając
\(\displaystyle{ sin x= cos ( \frac{ \pi}{2} -x)}\)
otrzymujemy
\(\displaystyle{ {sin \alpha }\cdot sin(n \cdot x)-cos \alpha \cdot cos ( \frac{ \pi}{2} -x)=0}\)
jednak nie możemy wykorzystać wzoru na
\(\displaystyle{ cos (x+y)=...}\)
ponieważ mamy 3 różne argumenty funkcji trygonometrycznych:
\(\displaystyle{ \alpha , ( \frac{ \pi}{2} -x), n \cdot x}\)
Pozdrawiam.