Największa i najmniejsza wartośc funkcji trygonometrycznej
- Hadar
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 2 mar 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Największa i najmniejsza wartośc funkcji trygonometrycznej
Zapomniałem jak się takie zadania robi:
Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji \(\displaystyle{ f(x)=-cos^{2}x-4cosx+5}\)
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji \(\displaystyle{ f(x)=-cos^{2}x-4cosx+5}\)
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
Największa i najmniejsza wartośc funkcji trygonometrycznej
\(\displaystyle{ cosx=t}\) i powinienes wiedziec co z tym zrobic
- Hadar
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 2 mar 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Największa i najmniejsza wartośc funkcji trygonometrycznej
no i co z tym wierzchołkiem? bo powyznaczać różne rzeczy to ja umiem, ale nie wiem co w tym zadaniu będzie wynikiem
Największa i najmniejsza wartośc funkcji trygonometrycznej
Jak zrobisz podstawienie to masz funkcję kwadratową. A wyznaczyc wartosc najmniejszą i najwieksza funkcji kwadratowej na przedziale to Ty chyba umiesz, nie? Myslec trzeba
- Hadar
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 2 mar 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Największa i najmniejsza wartośc funkcji trygonometrycznej
poproszę łopatologicznie, bo nie myślę dziś
to jest to co mam
\(\displaystyle{ f(x)=-cos^{2}x-4cosx+5}\)
\(\displaystyle{ t=cosx \wedge t=<-1;1>}\)
\(\displaystyle{ f(x)=-t^{2}-4t+5}\)
\(\displaystyle{ \Delta=36}\)
\(\displaystyle{ t_{1}=1}\)
\(\displaystyle{ t_{2}=-5 \notin <-1;1>}\)
\(\displaystyle{ p=-2}\)
\(\displaystyle{ q=9}\)
Mam zaćmienie na tym stanąłem i nie wiem co dalej
to jest to co mam
\(\displaystyle{ f(x)=-cos^{2}x-4cosx+5}\)
\(\displaystyle{ t=cosx \wedge t=<-1;1>}\)
\(\displaystyle{ f(x)=-t^{2}-4t+5}\)
\(\displaystyle{ \Delta=36}\)
\(\displaystyle{ t_{1}=1}\)
\(\displaystyle{ t_{2}=-5 \notin <-1;1>}\)
\(\displaystyle{ p=-2}\)
\(\displaystyle{ q=9}\)
Mam zaćmienie na tym stanąłem i nie wiem co dalej
Ostatnio zmieniony 30 gru 2009, o 12:23 przez Hadar, łącznie zmieniany 1 raz.
Największa i najmniejsza wartośc funkcji trygonometrycznej
jak masz zacmienie to nie warto dzisiaj robic tych zadan. Poczekaj az bedziesz sie lepiej czuł. te wskazowki co Ci dalem w temacie powinny Ci spokojnie wystarczyc. Jak odzyskasz sily daj znac to zrobimy to zadanie do konca. Pozdrawiam
- Hadar
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 2 mar 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Największa i najmniejsza wartośc funkcji trygonometrycznej
być może mi po prostu teorii brak (co bardzo prawdopodobne) - kompletnie nie pamiętam jak się wyznacza wartości maksymalne i minimalne w tego typu zadaniach - a to że tam jest funckaj kwadratowa niewiele mi pomaga bo nie wiem co z nią zrobić
BTW to co wyliczyłem jest jest OK?
BTW to co wyliczyłem jest jest OK?
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 19 gru 2009, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
Największa i najmniejsza wartośc funkcji trygonometrycznej
sprawdź czy wierzchołek leży w przedziale, jak nie to oblicz wartości na końcach przedziału.