Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedząc, że sin alpha = frac{3}{5} i alpha jest kątem ostrym.
Piszę pierwszy raz więc nie wiem czy dobrze to napisałem.
Jestem kiepski w tym temacie (chodzi o trygonometrię) i proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Funkcje trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Funkcje trygonometryczne
\(\displaystyle{ sin ^ {2} x + cos ^ {2} x = 1}\)
\(\displaystyle{ tg x = \frac {sin x} {cos x}}\)
\(\displaystyle{ ctg x = \frac {cos x} {sin x}}\)
Przekształć i oblicz, pamiętając, że wszystkie funkcje trygonometrycznne kąta ostrego są dodatnie.
\(\displaystyle{ tg x = \frac {sin x} {cos x}}\)
\(\displaystyle{ ctg x = \frac {cos x} {sin x}}\)
Przekształć i oblicz, pamiętając, że wszystkie funkcje trygonometrycznne kąta ostrego są dodatnie.