a i b jako liczby wymierne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Agu?91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 10 paź 2009, o 23:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

a i b jako liczby wymierne

Post autor: Agu?91 »

Przedstaw liczbę \(\displaystyle{ a=(\sin 60^{\circ}-2)^{-2}}\) w postaci \(\displaystyle{ a+b\sqrt{3}}\) , gdzie a,b są liczbami wymiernymi.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2009, o 22:15 przez Rogal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bstq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 7 lut 2008, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 67 razy

a i b jako liczby wymierne

Post autor: bstq »

\(\displaystyle{ x=\left(\sin60^{\circ}-2\right)^{-2}=\frac{1}{\left(\frac{\sqrt{3}}{2}-2\right)^{2}}=\frac{\left(\frac{\sqrt{3}}{2}+2\right)^{2}}{\left(\frac{\sqrt{3}}{2}-2\right)^{2}\left(\frac{\sqrt{3}}{2}+2\right)^{2}}=\frac{\left(\frac{\sqrt{3}}{2}+2\right)^{2}}{\left[\left(\frac{\sqrt{3}}{2}-2\right)\left(\frac{\sqrt{3}}{2}+2\right)\right]^{2}}=\frac{\left(\frac{\sqrt{3}}{2}+2\right)^{2}}{\left[\left(\frac{\sqrt{3}}{2}\right)^{2}-2^{2}\right]^{2}}=\frac{\frac{3}{4}+2\cdot\frac{\sqrt{3}}{2}\cdot2+4}{\left[\left(\frac{\sqrt{3}}{2}\right)^{2}-2^{2}\right]^{2}}=\frac{4\frac{3}{4}}{\left(\frac{3}{4}-4\right)^{2}}+\sqrt{3}\cdot\frac{4}{\left(\frac{3}{4}-4\right)^{2}}}\)
ODPOWIEDZ