obliczyć sin, gdy jest dany tg i przedział alfa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
magdagie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 19:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 2 razy

obliczyć sin, gdy jest dany tg i przedział alfa

Post autor: magdagie »

Witam,
Mam takie zadanie i nie wiem jak się za niego wziąć. Proszę o wskazówki w rozwiązaniu.

Oblicz \(\displaystyle{ \sin(2\alpha-\frac{3\pi}{4})}\) jeśli \(\displaystyle{ \tg\alpha=-\frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ \alpha \in (\frac{3\pi}{2},2\pi)}\)

Z góry dziękuję za pomoc
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

obliczyć sin, gdy jest dany tg i przedział alfa

Post autor: BettyBoo »

Najpierw skorzystaj ze wzoru na sinus różnicy kątów, a potem skorzystaj z przedstawienia sinusa i cosinusa za pomocą tangensa:

\(\displaystyle{ \sin2x=\frac{2\sin x\cos x}{\sin^2x+\cos^2x}=\frac{2\tg x}{1+\tg^2x},\quad \cos2x=\frac{1-\tg^2x}{1+\tg^2x}}\)

Pozdrawiam.
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

obliczyć sin, gdy jest dany tg i przedział alfa

Post autor: matshadow »

\(\displaystyle{ \sin(2\alpha-\frac{3\pi}{4})=\sin 2\alpha\cos\frac{3\pi}{4}-\sin\frac{3\pi}{4}\cos 2\alpha=-\frac{\sqrt{2}}{2}(\sin 2\alpha+ \cos 2\alpha)\\\tan x+\cot x=\frac{\sin x}{\cos x}+\frac{\cos x}{\sin x}=\frac{1}{\sin x\cos x}=\frac{2}{\sin 2x} \Rightarrow \sin 2x=\frac{2}{\tan x+\cot x}=-\frac{12}{13}}\)
\(\displaystyle{ \tan\alpha=\frac{\sin 2\alpha}{1+\cos 2\alpha} \Rightarrow \cos 2\alpha=\frac{\sin 2\alpha}{\tan \alpha}-1=\frac{5}{13}}\)
\(\displaystyle{ \sin(2\alpha-\frac{3\pi}{4})=-\frac{\sqrt{2}}{2}(\sin 2\alpha+ \cos 2\alpha)=-\frac{\sqrt{2}}{2}(-\frac{12}{13}+ \frac{5}{13})=-\frac{7\sqrt{2}}{26}}\)
magdagie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 19:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 2 razy

obliczyć sin, gdy jest dany tg i przedział alfa

Post autor: magdagie »

Dziękuję Wam bardzo za pomoc!
ODPOWIEDZ