Równanie z sinusem i cosinusem do potęgi czternastej
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Równanie z sinusem i cosinusem do potęgi czternastej
Jest takie równanie : \(\displaystyle{ \sin ^{14}x + \cos ^{14}x = \frac{1}{64}}\).
Próbowałem to robić przez \(\displaystyle{ \sin ^{2}x = t}\) ale wyszedł niesymetryczny wielomian szóstego stopnia.
Podzieliłem go dwa razy przez t-0,5 ale wielomian czwartego stopnia który został też jest niesymetryczny. Sprawdziłem w programie że nie ma pierwiastków ale jak do tego dojść?
Wzory ogólne na czwarty stopień chyba nie wchodzą w grę bo coś mi się zdaje że tu o jakiś sprytny sposób chodzi..
Próbowałem to robić przez \(\displaystyle{ \sin ^{2}x = t}\) ale wyszedł niesymetryczny wielomian szóstego stopnia.
Podzieliłem go dwa razy przez t-0,5 ale wielomian czwartego stopnia który został też jest niesymetryczny. Sprawdziłem w programie że nie ma pierwiastków ale jak do tego dojść?
Wzory ogólne na czwarty stopień chyba nie wchodzą w grę bo coś mi się zdaje że tu o jakiś sprytny sposób chodzi..
Ostatnio zmieniony 1 mar 2012, o 16:26 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Równanie z sinusem i cosinusem do potęgi czternastej
Znasz nierówność \(\displaystyle{ \left( \frac{x^7+y^7}{2} \right) \ge \left( \frac{x+y}{2} \right)^7}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Równanie z sinusem i cosinusem do potęgi czternastej
Nie wiem skąd tą nierówność wziąłeś ale wynika z niej że \(\displaystyle{ sin^{14}x + cos ^{14}x \ge \frac{1}{64}}\)
Nie bardzo tylko wiem co ta informacja mi daje.
Nie bardzo tylko wiem co ta informacja mi daje.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2009, o 22:41 przez jarek4700, łącznie zmieniany 1 raz.
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Równanie z sinusem i cosinusem do potęgi czternastej
\(\displaystyle{ sin^{14}x = \left(sin^2x\right)^7}\)
Ostatnio zmieniony 26 gru 2009, o 21:53 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Równanie z sinusem i cosinusem do potęgi czternastej
Zauważ, że równość w tej nierówność zajdzie wtedy i tylko wtedy gdy x=y, czyli \(\displaystyle{ sin^2x=cos^2x}\). A to już jest łatwe do rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Równanie z sinusem i cosinusem do potęgi czternastej
Pomyślałem nad tym zadaniem trochę i stwierdziłem że funkcja \(\displaystyle{ f(x)=sin ^{14}x + cos ^{14}x}\)musi mieć minima lokalne tam gdzie funkcja \(\displaystyle{ g(x)=sin ^{14}x + cos ^{14}x - \frac{1}{64}}\) ma miejsca zerowe(czyli te, które mam znaleźć). Rozwiązałem więc równanie f`(x)=0 przy okazji znajdując także maksima(ale łatwo będzie je odrzucić).
Dobrze byłoby jeszcze wiedzieć skąd bierze się ta nierówność o której frej pisze.
Dobrze byłoby jeszcze wiedzieć skąd bierze się ta nierówność o której frej pisze.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Równanie z sinusem i cosinusem do potęgi czternastej
I dołączam od razu pytanie, czy działa dla innych fajnych liczb, nie tylko dla 7 :]
I jakie są założenia dla \(\displaystyle{ x,y}\)?
I jakie są założenia dla \(\displaystyle{ x,y}\)?
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Równanie z sinusem i cosinusem do potęgi czternastej
to jedna z wersji nierówności Jensena: \(\displaystyle{ \frac{x^n+y^n}{2}\ge (\frac{x+y}{2})^n}\) można to udowodnić indukcyjnie.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Równanie z sinusem i cosinusem do potęgi czternastej
Można podstawić
\(\displaystyle{ \cos{2x}=t\\
\sin^{2}{x}= \frac{1}{2}\left( 1-t\right)\\
\cos^{2}{x}= \frac{1}{2}\left( 1+t\right)}\)
Po wyciągnięciu t powinniśmy otrzymać równanie dwukwadratowe
Z tego co pamiętam Qń użył tego podstawienia w podobnym równaniu
\(\displaystyle{ \cos{2x}=t\\
\sin^{2}{x}= \frac{1}{2}\left( 1-t\right)\\
\cos^{2}{x}= \frac{1}{2}\left( 1+t\right)}\)
Po wyciągnięciu t powinniśmy otrzymać równanie dwukwadratowe
Z tego co pamiętam Qń użył tego podstawienia w podobnym równaniu