równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
redoxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 lis 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: redoxx »

mam kłopot z pewnym równaniem:
\(\displaystyle{ cos3x - cos5x + cos7x = 0}\)

Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ \Leftrightarrow cos 3x+cos 7x-cos 5x=2cos 5x cos 2x-cos 5x=cos 5x(2 cos 2x-1)=0}\)
dalej z górki.
redoxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 lis 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: redoxx »

Dziękuję
ODPOWIEDZ